2007-03-22

Min blogglista

Jag har många gånger fått frågan vilka bloggar jag läser och jag har minst lika många gånger funderat på att skapa en liten "blog roll", en blogglista. Det som hindrat mig är att jag i så fall vill välja ut några verkligt speciella (för mig) och berätta lite om varje blogg och då har det genast blivit ett större projekt. Från och med i dag publicerar jag äntligen en början till en blogglista tillsammans med en kortare beskrivning av varje blogg i denna bloggpost. När jag i framtiden lägger till bloggar till listan kommer jag att försöka posta kort om vad den handlar om.

En snabb överblick i min bloggläsare (jag använder just nu två olika: RssBandit och Outlook 2007) visar att jag just nu prenumererar på ca 120 bloggar. Mer än hälften av dem läser jag så pass regelbundet att jag åtminstone skummar igenom allt som skrivs och de allra flesta skummar jag igenom då och då. Några ligger i frysboxen och väntar på att jag ska inse att jag inte kommer att läsa dem och avsluta prenumerationen. En annan kategori är proffsbloggare som Robert Scoble, TechCrunch och liknande som producerar så många inlägg att det nästan är en heltidssysselsättning att följa dem. Dessa skummar jag oftast bara igenom rubrikvis på jakt efter intressanta nyheter, information om spännande Web 2.0 start-ups m.m. Även med denna metod blir det snabbt svårt att komma i kapp om man inte lästa dem på några dagar. Då markerar jag bara den katalogen som "läst" och börjar om nästa dag.

Av alla dessa bloggar vill jag lyfta fram de jag personligen tycker är mest läsvärda, men huvudsakligen sådana som jag inte ser i så många andras blogglistor. Det innebär att bloggare som Johan Lindfors, André Henriksson, Dag König, Scott Guthrie och andra microsoftare inte finns med på listan eftersom jag räknar med att den som hittat till min blogg redan känner till dem. Och om man inte gör det så återfinns de ändå refererade tillräckligt frekvent i min blogg för att man ska hitta till dem förr eller senare.

Nåväl, här följer en kort presentation av några av de bloggar jag tycker är mest intressanta just nu:

Coding Horror: Jeff Atwood har valt en symbol från Steve McConnells bok "Code Complete" som titel för sin blogg och det är tydligt att McConnell är en viktig inspirationskälla. Atwood är i sin blogg lika mycket av en eklektiker och skriver ingående och inkännande om allt som har med programmering och datorer att göra. Det som särskiljer Coding Horror från många andra tekniknörd- och programmeringsbloggar är Atwoods vurmande för och kunskaper om de mänskliga faktorerna och processerna. Tekniska (men begripliga!) utredningar kring hur slumptal genereras och ingående jämförelser mellan olika processorer blandas med insiktsfulla texter om användargränssnitt och tankar kring vilka egenskaper en bra utvecklare bör besitta.

Inside Architecture: Nick Malik är verksamhetsarkitekt på Microsofts Enterprise Architecture, enligt honom själv "probably the best work on the planet" inte minst eftersom man får jobba med "some of the most experienced and varied folks you can imagine". Malik är naturligtvis en mycket erfaren och kompetent person själv och skriver mycker initierat om två av mina favoritämnen: Serviceorienterad Arkitektur (SOA) och Objektorienterad Analys och Design (OOAD). Jag har länge haft svårt att hitta bra böcker och texter om praktisk erfarenhet av att implementera SOA-lösningar, men Inside Architecture fyller en del av detta tomrum.

Dare Obasanjo: Obasanjo är Program Manager för ett av teamen i Microsofts Windows Live, bland annat ansvarig för utvecklarsajten http://dev.live.com/. Han ägde tidigare XML I/O- och Schema-API:erna i .NET Framework, liksom XSD-implementationen och står med anledning av detta för en del kommentarer angående XML i Framework Design Guidelines. Tillsammans med Torsten Rendelmann har han utvecklat en av de RSS-läsare jag använder: RSSBandit.

Dare Obasanjo skriver mycket intressant om Web 2.0, men han skulle förmodligen inte gilla att jag skriver så eftersom han inte är så förtjust i begreppet. Han skriver dock ofta och gärna om AJAX, "social software", "web startups", webbsatsningar från "GYM" (Google-Yahoo-Microsoft) och andra tydliga "Web 2.0"-ämnen. Jag ser hans blogg som en mer kritisk, mer fokuserad, lite argare och mer webbinriktad Robert Scoble som blivit ännu mer intressant att läsa sedan Scoble lämnade Microsoft.

Om du inte hört talas om honom tidigare men tycker att namnet låter bekant kan det bero på att han är son till Nigerias nuvarande president, Olusegun Obasanjo.

Julie Lerman: En kvinnlig .NET-utvecklare med ett lite annorlunda anslag och perspektiv. Medan många andra bra bloggar ibland kan upplevas som super-experter som talar till oss vanliga dödliga, känns det som om Julia Lerman är en av oss och talar med oss. Det betyder absolut inte att hennes blogg är mindre intressant. Hon brottas med samma problem som många andra, till exempel har hon på sistone publicerat en serie inlägg där hon brottas med att förstå ADO.NET Entity Framework och LINQ. Hon har en prestigelös attityd och är bra på att förmedla saker på ett rakt och enkelt sätt.

Lerman har nyligen bytt bloggmotor. Missa inte hennes gamla bloggposter.

Det får räcka med bloggtips vidare. Fortsättning följer.

Inga kommentarer: